

Arnon Grunberg gaat in gesprek met professor Godela Weiss-Sussex over Georg Hermanns verloren gewaande roman. Toegang is gratis, aanmelden kan via het Genootschap Nederland Duitsland.
In de winter van 1939-40 werkte Georg Hermann die in Hilversum in ballingschap woonde aan een roman die hij als een van zijn belangrijkste beschouwde: Die daheim blieben. Het werk zou uit vier delen bestaan en met humor en inlevingsvermogen het verhaal vertellen van een Duits-Joodse familie in Berlijn die met verwarring en onzekerheden wordt geconfronteerd wanneer de nazi’s aan de macht komen. Hermann bleek echter niet in staat om de roman te voltooien of te publiceren en lang werd er gedacht dat het manuscript verloren was gegaan. Onlangs werd het manuscript van de eerste twee delen echter ontdekt in een archief dat in het bezit was van Hermanns kleinzoon, George Rothschild. Na zorgvuldige redactie door professor Godela Weiss-Sussex werd de tekst uiteindelijk in september 2023 voor het eerst uitgegeven door uitgeverij Wallstein (Göttingen). Arnon Grunberg gaat over deze roman in gesprek met professor Godela Weiss-Sussex.
Georg Hermann (1871-1943) was in zijn tijd een van de meest gelezen schrijvers en werd beschouwd als chroniqueur van het Duits-Joodse leven in de eerste helft van de 20ste eeuw in Duitsland.
Godela Weiss-Sussex is hoogleraar moderne Duitse literatuur aan het Institute of Languages, Cultures and Societies (University of London). Zij zal o.a. ingaan op wie Georg Hermann was, hoe zij het manuscript van Die daheim blieben ontdekte en opnieuw uitgaf en op de thematiek van de roman. De lezing geeft een voorproefje van een buitengewone tekst die de auteur zelf beoordeelde als de ‘allerbeste Georg Hermann’.